MUŞ / MERKEZ - KIYIK ORTAOKULU

Okulumuzda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Hakkında Bilgilendirme Toplantısı

Muş Halk Sağlığı Merkezi'nden gelen uzmanlar tarafından öğrecilerimize Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Nedir?

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalıktır. • Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir.

KKKA Nasıl Bulaşır?

Daha çok vücudumuza kene tutunması ile bulaşmakla birlikte;

Kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile,

Hasta insanların kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle,

Mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Keneler halk arasında yavsı, sakırga, kerni gibi isimlerle bilinmektedir.

Kenelerin yoğun olarak bulunduğu yerler özellikle hayvancılığın yapıldığı; orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerdir.

Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir.

KKKA’nın Belirtileri Nelerdir?

Yüksek ateş,

Baş ağrısı,

Yoğun halsizlik,

Kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı,

Bazen kusma, karın ağrısı veya ishal

Yüzde kızarıklık,

İlerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar ,

Gövde, kol ve bacaklarda morluklar,

Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülebilir.

(https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/zoonotik-vektorel-hastaliklar-db/zoonotik-hastaliklar/1-KKKA/7-Sunumlar/KKKA_okul_egitim_2023.pdf)

25-05-2023

25-05-202325-05-202325-05-202325-05-2023

Yayın: 25.05.2023 - Güncelleme: 25.05.2023 22:08 - Görüntülenme: 90